1. Ако сте с  диагностициран с  дисбактериоза от микробиологично изследване ( не само следствие на  прием на антибиотици).Единственият цялостен и трайно решаващ проблема начин е да изследвате и разберете в какво точно се изразява дисбиозата, защото в случая  не е важно само дали  има наличие на патогенна бактерия , а и също за наличие на  собствени условно патогенни и намаляло биоразнообразие, което води до по-висока предразположеност към инфекции.  Само чрез микробиомния тест може да разбереш как са нарушени добрите съотношения между различните бактерии, които имат отношение към различни аспекти на нашето здраве ( имунна система, метаболитни процеси, функциониране на мозък-микробиота и черва). Ето защо  без това  изследване не може да има правилно и дълготрайно лечение на дисбактериозата. 
 2. Ако имате  симптоми от страна на храносмилателната система (подуване, газове, неоформени изпражнения, констипация, лош дъх, обложен език и др.) При  оплаквания от страна на храносмилателна система често има  нужда да се изследва чревния микробиом, за да се разбере в каква степен допринася и той за симптомите. В повечето случаи в зависимост от оплакванията се назначават и други изследвания, за да може да се разбере цялостната картина на функциониране на  органите и системите, участващи в храносмилателната  система. Това , в най-идеалния вариант, е най-добре да се консулира със  специалист, за да може да се направят  изследванията, които биха дали най-добра информация за състоянието на различните органи на хранносмилателната система и микробиома също..
 3. Ако сте  с  автоимунно засягане на щитовидната жлеза или субклиничен хипотироидизъм: Правилно е да се изследват, за да се разбере дали нямате микробиота, която активира повече от необходимото имунната система (пример е повишаване на нивата на  различните видове антитела, което се отразява и на фукционирането на щитовидната жлеза или  не се повлиявате от приема на щитовидни хормони). Това е важно и в двата случая на активиране на имунната система (TH1 и TH2). Също така се проверява дали микробиотата ви активира и поддържа модела на „ тихо“ възпаление в тялото, което е една от основните причини за субклиничния хипотиреоидизъм.
 4. За бъдещи майки, които искат да предпазят децата си от „подкрепени“ от микробиома състояния (хранителни алергии, констипация, аутизъм). Вече се знае за всяко едно от изброените състояния какъв е неблагоприятният  профил на микробиотата, който се предава изцяло от майката и затова е добре още преди забременяване да се разбере дали не би могло да се предаде подобен неблагоприятен профил.
 5. За хора, които искат да си помогнат на проявени метаболитни състояния или с цел превенция от развитие. Все по-често се откриват връзка между неблагоприятен профил на микробиотата с дадено метаболитно състояния. Две важни често срещани метаболитни състояния са нарушеният въглехидратен метаблизъм ( инсулинова резистентост) и високите нива на пикочна киселина (подагра). Интересен факт е, че 30% от метаболитното неутралзииране на пурините се извършва от микробиотата и че най-достоверният тест, който показва дали ще имаш в бъдеще  подагрозен пристъп, е наличието на определен профил на микробиотата, а не нивото на пикочна киселина в кръвта.
 6. За хора, които искат да знаят дали хронологичната възраст отговаря на биологичната спрямо профила на микробиома. Това е ново направление в науката за микробиома. Знае се за всеки възрастов диапазон кои са ключовите родове и щамове, които задължително трябва да имаме в определено количество, за да подпомагат доброто функциониране на нашето тяло.
 7. Хора, имащи симптоми, свързани с нервна система и оплаквания от страна на храносмилателната система или само с нервната система. Най-добрият пример в това отношение е синдромът на раздразненото черво, при който са установени вече какви са промените в микробиотата на тези хора. Неблагоприятна микробиота е  причина също при редица функционални състояния на нервната система (синдром на хроничната умора, синдрома на надбъбречна умора и др.)  Корекцията на микробиома при наличие на отклонения е важно, защото  само така ще може да се помогне ефективно, като не се изключва помощта на мозъка и емоциите, за което  се прилагат друг тип средства и методи на лечения.
 8. Хора с авто-имунни ставни състояния. Тук акцентът е изцяло върху това да се потърси наличието на условно патогенни бактерии, които имат активиращо имунната система действие и такива, които поддържат про-възпалителните процеси.
 9. Проблеми свързани с уро-гениталната система (чести цистити, липса или малко влагалищни лактобацили и често повтарящи се и сменящи се инфекциозни причинители). В тези случаи корекцията на микробиотата позволява предпазване от повтаряне на състоянието и то да не хронифицира, защото става по-трудно лечимо в подобни случаи.
 10. Най-важното в случая е да се подходи не само да се оправят симптомите, но и да се повлияе и на процеси, които не се проявяват веднага, а в бъдеще. Пример за това е, ако намалите нивото на определени бактерии и не вземете мерки за тяхното увеличение ще отпадне тяхната функция за вас и вие ще имате здравословен проблем  в бъдеще. Пример за това е, ако сте намалили бактериите, които метаболизират пурини или разграждат оксалатите ще увеличите вероятността от бъдещи високи нива на пикочна киселина и подагрозна криза или бъбречна криза следствие на образувани оксалатни камъни.
 11. Затова в корекцията на микробиома не се спира само да се подобряват пряко и бързо проявяващите симптоми бактерии.
 12. Същественото в случая е , че се анализира кои са малкото бактерии, които трябва да се увеличат, за да може да  се увеличи резистентността на организма на условно или патогенни бактерии, гъбички и плесени.  В подобни случаи се търсят и патогенни бактерии.

© 2023 - Viteya.bg

ул. Смолянска №12, жк Лагера, София 089 336 2319