1. Ако сте с  диагностициран с  дисбактериоза от микробиологично изследване ( не само следствие на  прием на антибиотици).Единственият цялостен и трайно решаващ проблема начин е да изследвате и разберете в какво точно се изразява дисбиозата, защото в случая  не е важно само дали  има наличие на патогенна бактерия , а и също за наличие на  собствени условно патогенни и намаляло биоразнообразие, което води до по-висока предразположеност към инфекции.  Само чрез микробиомния тест може да разбереш как са нарушени добрите съотношения между различните бактерии, които имат отношение към различни аспекти на нашето здраве ( имунна система, метаболитни процеси, функциониране на мозък-микробиота и черва). Ето защо  без това  изследване не може да има правилно и дълготрайно лечение на дисбактериозата. 
 2. Ако имате  симптоми от страна на храносмилателната система (подуване, газове, неоформени изпражнения, констипация, лош дъх, обложен език и др.) При  оплаквания от страна на храносмилателна система често има  нужда да се изследва чревния микробиом, за да се разбере в каква степен допринася и той за симптомите. В повечето случаи в зависимост от оплакванията се назначават и други изследвания, за да може да се разбере цялостната картина на функциониране на  органите и системите, участващи в храносмилателната  система. Това , в най-идеалния вариант, е най-добре да се консулира със  специалист, за да може да се направят  изследванията, които биха дали най-добра информация за състоянието на различните органи на хранносмилателната система и микробиома също..
 3. Ако сте  с  автоимунно засягане на щитовидната жлеза или субклиничен хипотироидизъм: Правилно е да се изследват, за да се разбере дали нямате микробиота, която активира повече от необходимото имунната система (пример е повишаване на нивата на  различните видове антитела, което се отразява и на фукционирането на щитовидната жлеза или  не се повлиявате от приема на щитовидни хормони). Това е важно и в двата случая на активиране на имунната система (TH1 и TH2). Също така се проверява дали микробиотата ви активира и поддържа модела на „ тихо“ възпаление в тялото, което е една от основните причини за субклиничния хипотиреоидизъм.
 4. За бъдещи майки, които искат да предпазят децата си от „подкрепени“ от микробиома състояния (хранителни алергии, констипация, аутизъм). Вече се знае за всяко едно от изброените състояния какъв е неблагоприятният  профил на микробиотата, който се предава изцяло от майката и затова е добре още преди забременяване да се разбере дали не би могло да се предаде подобен неблагоприятен профил.
 5. За хора, които искат да си помогнат на проявени метаболитни състояния или с цел превенция от развитие. Все по-често се откриват връзка между неблагоприятен профил на микробиотата с дадено метаболитно състояния. Две важни често срещани метаболитни състояния са нарушеният въглехидратен метаблизъм ( инсулинова резистентост) и високите нива на пикочна киселина (подагра). Интересен факт е, че 30% от метаболитното неутралзииране на пурините се извършва от микробиотата и че най-достоверният тест, който показва дали ще имаш в бъдеще  подагрозен пристъп, е наличието на определен профил на микробиотата, а не нивото на пикочна киселина в кръвта.
 6. За хора, които искат да знаят дали хронологичната възраст отговаря на биологичната спрямо профила на микробиома. Това е ново направление в науката за микробиома. Знае се за всеки възрастов диапазон кои са ключовите родове и щамове, които задължително трябва да имаме в определено количество, за да подпомагат доброто функциониране на нашето тяло.
 7. Хора, имащи симптоми, свързани с нервна система и оплаквания от страна на храносмилателната система или само с нервната система. Най-добрият пример в това отношение е синдромът на раздразненото черво, при който са установени вече какви са промените в микробиотата на тези хора. Неблагоприятна микробиота е  причина също при редица функционални състояния на нервната система (синдром на хроничната умора, синдрома на надбъбречна умора и др.)  Корекцията на микробиома при наличие на отклонения е важно, защото  само така ще може да се помогне ефективно, като не се изключва помощта на мозъка и емоциите, за което  се прилагат друг тип средства и методи на лечения.
 8. Хора с авто-имунни ставни състояния. Тук акцентът е изцяло върху това да се потърси наличието на условно патогенни бактерии, които имат активиращо имунната система действие и такива, които поддържат про-възпалителните процеси.
 9. Проблеми свързани с уро-гениталната система (чести цистити, липса или малко влагалищни лактобацили и често повтарящи се и сменящи се инфекциозни причинители). В тези случаи корекцията на микробиотата позволява предпазване от повтаряне на състоянието и то да не хронифицира, защото става по-трудно лечимо в подобни случаи.
 10. Най-важното в случая е да се подходи не само да се оправят симптомите, но и да се повлияе и на процеси, които не се проявяват веднага, а в бъдеще. Пример за това е, ако намалите нивото на определени бактерии и не вземете мерки за тяхното увеличение ще отпадне тяхната функция за вас и вие ще имате здравословен проблем  в бъдеще. Пример за това е, ако сте намалили бактериите, които метаболизират пурини или разграждат оксалатите ще увеличите вероятността от бъдещи високи нива на пикочна киселина и подагрозна криза или бъбречна криза следствие на образувани оксалатни камъни.
 11. Затова в корекцията на микробиома не се спира само да се подобряват пряко и бързо проявяващите симптоми бактерии.
 12. Същественото в случая е , че се анализира кои са малкото бактерии, които трябва да се увеличат, за да може да  се увеличи резистентността на организма на условно или патогенни бактерии, гъбички и плесени.  В подобни случаи се търсят и патогенни бактерии.

Цинк и Covid-19

Изложената по-долу информация е с цел да помогне на хората кога и колко да приемат от минерала цинк във връзка с Covid-19.

Каква информация по-долу ще прочетете:

А. Доказателства относно важността  да имате добър статус на цинк в тялото във връзка с Covid-19.

Б.  Каква  е  ролята на цинкът при вирусна инфекция?

В. Колко Цинк да приемам  превантивно и с терапевтична доза?

Г. Коя форма на цинк да приемам?

Д. Какви противопоказания има високият прием на цинк?

 

А. Доказателства относно важността  да имате добър статус на цинк в тялото във връзка с Covid-19.

Изследване (1) проведено в Индия на 47 болни с Covid-19 и 45 здрави индивиди показва, че:

– Пациентите с COVID-19 са имали значително ниски нива на цинк в сравнение със здравите контроли.

– Пациентите с дефицит на цинк развиват повече усложнения (70,4% срещу 30,0%, p = 0,009).

–  Пациентите с COVID-19 с дефицит на цинк са имали продължителен болничен престой (7,9 срещу 5,7 дни, p = 0,048).

 

Изследване (2) на 611 пациенти  в Испания показва, че по-ниските нива на цинк в кръвта са свързани с повишен риск от смърт при пациенти с COVID-19.Статистическият анализ показва, че:

– Всяка единица повишаване на плазмения цинк при постъпване в болница е свързано със 7% намален риск от вътре болнична смъртност.

– Наличието на плазмено ниво на цинк под 50mcg / dl при постъпване е свързано с 2,3 пъти повишен риск от вътре болнична смърт в сравнение с тези пациенти с плазмено ниво на цинк от 50mcg / dl или по-високо.

 Б. Как точно взима участие цинкът при отговор на тялото при вирусна инфекция:

– Предотвратява навлизането на вируса в тялото  чрез АСЕ2 рецептторите (бял дроб, кръвоносни съдове, сърце, черен дроб, бъбреци и  черва).

– Поддържа целостта  и здравината на връзките между епителните клетки в тялото

– Увеличава дължината и движенията на ресничките (цилии) разположени в носа.

-Нормализира свръхсилния възпалителен отговор или т.нар. „цитокинова“ буря  ( намалява отделянето на IL-6 свързван с увреждане на белите дробове

-Потиска  репликация на вируса като потиска ензима SARS-CoV RNA polymerase.

Фигура 1  Wessels I, Rolles B, Rink L. The Potential Impact of Zinc Supplementation on COVID-19 Pathogenesis. Front Immunol. 2020;11:1712. Published 2020 Jul 10. doi:10.3389/fimmu.2020.01712

 

Изводи във връзка с резултатите от изследванията и описанията:

Наличието на адекватни нива на цинк в клетките дава по-нисък риск от смърт, по-малко усложнения и за по-кратък период боледуване. Започването на прием на цинк при доказване на COVID-19 с цел по-лекото му протичане е малко вероятно поради факта, че цинкът  няма достатъно време да въздейства на всички изброени по-горе структури и процеси ( свързани с промяна на експресия на гени, синтез на протеини и формиране на ресничките в носната кухина). Но все пак блокирането на навлизането на вируса и неговата репликация са възможни при прием на цинк. Доказано, е че при настинки (които също се предизвикват и  от коронавируси) приемът му през един час успява да съкрати периода и тежестта на протичането им.

В. Колко цинк да приемам превантивно и с терапевтична доза:

Превантивна доза

Превантивно в повечето изследвания, доказващи положителната му роля  при респираторни инфекции, се приема в  дози  между 10 и 20mg елементен цинк. За да се достигнат адекватни нива в клетките на тялото трябва да минат от 14 до 28 дни прием ( заради различните фактори влияещи на абсорбцията му, първоначалните му нива в клетките, количество, което се губи и съпътстващи състояния).

Терапевтична доза

До 30% от ежедневните респираторни инфекции, наречени накратко „обикновена настинка“, се дължат на инфекции с коронавируси . Проучванията показват намалена тежест на симптомите, намалена честота и продължителност на обикновената настинка след прилагане на цинк с кратък интервал на прием ( 1 час) като се използва сублинвална (или таблетки за дъвчене).

Терапевтичната доза при Covid-19 все още не е твърдо установена като максималната приемана е 100мг елементен цинк  разделена на два приема.

 

Г. Коя форма на цинк да приемам:

Избягвайте използването на неорганични форми на цинк  като цинков оксид.

Препоръчителните форми за прием  на цинк са органичните форми, които  имат различна степен на абсорбция много по-висока от тази на неорганичните: цинков бисглицинат, цинков цитрат, цинков пиколинат, цинков глюконат,  цинков оротат и цинков метионат.

 

Какви са противопоказанията за дългосрочен прием на цинк

 Основният страничен ефект от дългосрочната консумация на висока доза цинк е  предизвикването на дефицит на мед (в резултат има обратими хематологични дефекти и необратими неврологични прояви. Установено е, че при общ прием на цинк от 60 mg / дневно (50 mg от хранителни добавки и 10 mg цинк от храна) за период до 10 седмици води до признаци на недостиг на мед (3). За да се предотврати недостиг на мед, Съветът по храните и храненето на САЩ определя допустимото горно ниво на прием за възрастни на 40 mg / ден, включващ от храна и от хранителна добавка.

(1) COVID-19: Poor outcomes in patients with zinc deficiency
(2) Lower zinc levels in the blood are associated with an increased risk of death in patients with COVID-19
Dr Roberto Güerri-Fernández, Hospital Del Mar, Barcelona, Spain, and colleagues
(3) Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Zinc. Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. Washington, D.C.: National Academy Press; 2001:442-501. (National Academy Press)

Другата гледна точка на терапията с Цветята на д-р Бах!

Житейския път на човек е път към „себе си“, което е символ на цялостта. Този път наричаме „еволюция“. Еволюцията е съзнателно осъществяване на един винаги съществуващ модел. По този път към себепознанието непрекъснато изникват пречки и заблуди, или иначе формулирано – човек не може, или не иска да види определени елементи от своя модел. Всеки притежава в себе си невероятни умения, за които дори не подозира! Във всеки човек са заложени добродетели. Терапията с Цветята на д-р Бах помага за тяхното разгръщане, което води до усещането за вътрешна хармония.

Приемът на Цветните есенции отваря сетивата и спомага за:

*Постигане на цялост.
*Осъзнаване и намаляване на страховете и засилване на вътрешната увереност.
*Човек започва да се учи от собствения си опит и от този на околните. Гледа на себе си от разстояние и това му позволява да се види така, както го виждат останалите.
*Осъзнаване, че в реалността никога няма да има перфектен ред и че всичко непрекъснато се променя, защото всичко тече.
*Спомага да се посрещат трудностите, без да се изпада в песимистично настроение.
*Развиват способността си да се поставят на мястото на събеседника си и ако ситуацията го изисква, да му помогнат. Развива умението да се изслушва толкова интензивно, колкото да се говори.
*Разпознаване на собствените си индивидуални способности.
*Личността спира да проектира страховете си върху хората, които обича. Може с радост да забележи как самата тя и близките й се чувстват добре.
* Вътрешно усещане на спокойствие, увереност; с подчертана яснота се разбира какво иска в действителност. Започва да действа интуитивно, а не импулсивно.
*Събужда желанието за живот. Изпълва ежедневието с радостно очакване и жив интерес.
*Човек осъзнава, че не е жертва, а архитект на собствената си съдба и че има безкрайно много възможности да създаде положително бъдеще.

Може да направите онлайн тест за цветята на Др. Бах при нас във Витея.

Сигурно си мислите, че понякога е допустимо да изпитвате гняв, раздразнителност, апатия притеснителност, прекалена загриженост за близките си и още подобни емоции и поради тази причина не ги отхвърляте. Ваш ориентир обаче трябва да бъде степента, до която те ви ограничават и блокират. Това може да варира от пълна липса на предприемане на действие до нерешителност и колебливост. Гневът възпира ли ви да кажете, да почувствате или да направите нещо? Стеснителността пречи ли ви да се запознаете с хора, които бихте искали да познавате? Вашата омраза или ревност отразяват ли се на отношенията с хората около вас? Прекарвате ли деня си в плен на мрачни мисли? Или не може да заспите от непрестанно въртящи се в ума ви сценарии? Това са една част от признаците на блокирано емоционално състояние.

Други типични ситуации са:

1. Омаловажаваш проблемите си и не ги дискутираш, дори и когато директно те питат;
2. Имаш безпричинни чувства на страх и опасност;
3. Прекалено си критичен към себе си и околните;
4. Не се застъпваш за интересите си, не казваш какво искаш;
5. Не се доверяваш на способността си за преценка;
6. Попадаш често в едни и същи трудности, караш се все с едни и същи хора, правиш грешки на едно и също място и др.;
7. Лесно се обезсърчаваш и се разочароваш при непредвидени трудности, замисляш се дали да се откажеш;
8. Искаш да приключиш на момента, не можеш да почакаш нещата сами да се случат;
9. Напълно си убеден, че няма да се справиш с нещо, и затова въобще не се опитваш;
10. Заради вътрешната си несигурност ти е нужно много време да вземеш решение и пропускаш добри възможности в личния или в професионалния си живот;
11. Въпреки многото ти възможности нямаш склонност към определена професия, а това те отчайва;
12. Напълно си загубил радостта от живота и вътрешната си мотивация;

В тези ситуации могат да ви помогнат екстрактите от Цветята на д-р Бах. Те действат чрез фини нематериални импулси, които предават специфична, високочестотна информация, която стимулира умствените и емоционалните сили за възобновяване на баланса.

Може да направите онлайн тест за цветята на Др. Бах при нас във Витея.

съзнателни емоции

Когато човек изобретил огледалото, той започнал да губи душата си. Интересувал се повече от своя образ, отколкото от същността си.

Ние не сме предварително програмирани машини. За разлика от колата, часовника и компютъра, всеки от нас има отличителна човешка дарба. Притежаваме самосъзнание. Това означава, че мислено можем да се отдръпнем от себе си и да преценим своите емоции, убеждения и действия. Можем да поставим под въпрос презумпциите си. Като самосъзнателни човешки същества ние сме свободни да правим свой избор, да творим и да имаме съвест. Това разбиране за себе си ни дава увереност.

Какво виждам, когато погледна в огледалото?  Виждам ли се повече от своите предразсъдъци, убеждения и представи? Мислите и емоциите не се предопределят само от моето семейство, култура или компания. Мога ли мислено да погледна от страни и да преценя как моделът ми влияе на моето поведение? Наясно ли съм с емоциите, които изпитвам във всеки един момент? Мога ли да ги владея или оставаме в плен на тях? Как това влияе на ежедневието ми? Как се отразява на взаимоотношенията ми?

Салови включва списъка на Гарднър в собствената  си дефиниция за емоционална интелигентност която обхваща пет основни области:

 1. Познаване на собствените емоции-пълноценното възприемане на чувството докато то все още трае.
 2. Управление на емоциите-контролът върху чувствата и изразяването им в адекватна форма е умение.
 3. Умения за самостоятелно мотивиране– емоционалният самоконтрол (отлагането на възнаграждаването и потискането на импулсивността) е основна опора за всяко постижение.
 4. Признаване на емоциите на другите– емпатия-хората са по-чувствителни спрямо фините социални сигнали, които подсказват нуждите или желанията на другите.
 5. Стабилни връзки-спомага за гладка комуникация с другите.

Според психолога Джон Майер, хората могат да бъдат разделени на ясно определени типове в зависимост от вниманието, което обръщат на емоциите си, и от свързаните с тях действия:

 • Самоосъзнати– осъзнават настроенията си преди още да са отминали и напълно разбираемо имат доста фино регулиран емоционален живот. Яснотата, с която разглеждат емоциите си, подхранва други техни черти: те стават независими, уверени в това къде точно са границите им , обикновено са в добро психическо здраве и са оптимистично настроени. /положителен потенциал/
 • Погълнати– това са хора, които често се чувстват напълно изгубени в емоциите си и смятат, че не могат да направят нищо, за да се измъкнат от тях. Настроенията им се техни господари. Те са непостоянни и не обръщат кой знае какво внимание на чувствата си, поради което и напълно потъват в тях. Често се чувстват смазани и не са способни да упражняват никакъв емоционален контрол. /блокирано състояние/
 • Приемащи- макар и тези хора да са наясно какво точно чувстват, те обикновено приемат настроенията си и не се опитват да ги променят. В този случай като че ли има два подвида: хора, които обикновено са в добро настроение и нямат кой знае каква мотивация да го променят, и други, които, макар и да осъзнават ясно чувствата си, са склонни предимно към мрачни периоди, които приемат напълно безропотно и отказват да ги променят, въпреки неприятните усещания. Това е характерно предимно за депресирани хора, които са се примирили с отчаянието си. /блокирано състояние/

Като разберем емоциите, които са причина за негативните ни модели на поведение, можем да се свържем отново със своята истинска същност.

Профилактиката и лечението с екстрактите от цветя е създадено преди около 70 години от английския лекар д-р Едуард Бах. Тази система днес се радва на широко разпространение по целия свят. Терапията с екстрактите от Цветята на д-р Бах ни помага да се справим конструктивно с „отрицателните“ и да разгърнем положителните тенденции на човешката природа. Целта е постигане на душевна хармония, развитие и стабилност на личността.

Може да направите онлайн тест за цветята на Др. Бах при нас във Витея.

Референции:
Емоционалната интелигентност: Даниъл Голман
Третата алтернатива – Стивън Кови

Колко от нас са преживявали стрес пред ситуация, която всъщност не е непосредствена заплаха за живота ни? На практика повечето от нас дори не забелязват въздействието на заобикалящия ни хроничен стрес: изискванията на социалната среда и работното място, семейното напрежение, липсата на сън, прекалено много задачи и прекалено малко време за изпълнението им.

       Ханс Селие определя стреса като „неспецифичен (физиологичен) отговор на     

       организма на всяко поставено пред него изискване.

     Стресът може да бъде положителен, но може да бъде и увреждащ за човека. Събитията, които хората възприемат като стресови, се наричат стресори. Едно и също събитие в зависимост от човека (тип, личност, култура,образование, умения, нагласи, моментно състояние и др.) може да се интерпретира като заплашващо или не; да бъде преживяно като стресиращо със съответните негативни последствия или да не окаже вредно влияние върху човека. Стресът не винаги е опасен, в определени ситуации той е необходим,  мобилизира възможностите ни за справяне, активира нашата борбеност и пази нашето тяло. Начинът на отреагиране на стреса се нарича най-общо адаптация. Тя може да бъде успешна или неуспешна.

Стресът води до увреждане, когато е повече като интензитет и продължителност, отколкото е потенциалът за справяне на индивида. Тогава говорим за дистрес. Настъпването на трайни увреждания в организма (функционални или органични) се определя като дистрес. Той всъщност предизвиква, болестните разстройства – психични и соматични.

Стресът се разделя по няколко принципа на:

Соматичен стрес, възникващ под въздействието на физически или химически фактори

Психически стрес, който е състояние на силно изразено психо-емоционално преживяване на човека от конфликтни жизнени ситуации; фрустрация; сериозни загуби; промени, свързани с ограничаване на възможността за удовлетворяване на социални, биологични, емоционални нужди.

Стресът също така се разглежда като остър, ежедневен и професионален.

Симптоми на стреса на психично, емоционално, физическо и поведенческо ниво:

Емоционални и когнитивни промени:

 • чувство на безпокойство и тревога;
 • преживяването за значимост на ситуацията и последващи реакции;
 • потиснатост, депресивно настроение;
 • усещане за умствено изтощение;
 • неспособност за концентрация, запаметяване;
 • повишена раздразнителност, агресивност, яд;
 • усещане за напрегнатост и невъзможност да се отпуснеш;
 • тягостно чувство за невъзможност за справяне със ситуацията;
 • мъчително усещане, за постоянен натиск, сякаш имаш повече задачи, отколкото можеш да поемеш;

 

Поведенчески и мотивационни промени:

 • промяна на активността и на обичайния темп на работа;
 • страх от неприятности или неуспех;
 • липса на способност за възприемане на удоволствия или радостни събития;
 • злоупотреба с лекарства, алкохол и храна;
 • усещане за заплаха, опасност и оценка на ситуацията като неопределена;
 • липса на контрол върху случващото се в живота;
 • изоставяне на приятни занимания, хобита;
 • не виждане на смисъл в обичайни дейности,
 • липса на инициативност;
 • намаляване на контактите и социално изолиране.

Физически реакции на стрес са:

 • чести или продължителни простудни и физически заболявания,
 • промяна в кръвното налягане, мускулно напрежение ( схванатост), сърцебиене, изпотяване, главоболие, проблеми с храносмилането, тежест в гърдите, промяна в апетита или теглото, косопад, проблеми в съня, учестено или бързо и повърхностно дишане;
 • недостиг на въздух, усещане за задушаване, липса на физически сили;
 • чести неразположения;
 • постоянна тревога и безпокойство без реална причина;
 • промяна в либидото;

 Очаквайте следващата статия на тема: Стрес и храна!

1. Начало на изучаването на различните типове личности и на търсенето на специфични лечебни растения се поставя през 1930г. от д-р Едуард Бах.

2. Всяко деструктивно поведение е знак, че нашите енергии са извън баланс. Ние някак си сме загубили връзка с нашето Висше Аз. Всяка от цветните есенции на д-р Бах ни помага за възстановяване баланса на тези енергии.

3. Системата на Цветята на д-р Бах се състои от 38 различни цветни есенции плюс д-р Бах за спешни случаи формула, наречена Rescue Remedy. Есенциите представляват течни тинктури без мирис, приемат се през устата.

4. Цветните есенции не се използват за лечение на физически състояния (заболявания и състояния). Те премахват психическо и емоционално напрежение, като възстановяват баланса между ума и тялото. Тяхната цел е да се премахнат негативните емоции чрез увеличаване на нашите съществуващи положителни качества.По този начин те прекъсват предразположението към соматични състояния ( като болестите)

5. Цветята на д-р Бах са изцяло натурални.

6. Цветните есенции са безопасни за използване от бременни и кърмещи жени, деца, възрастни хора, домашни любимци и растения.

7. Могат да се приемат заедно с други лекарства (традиционни или хомеопатични), нямат известни странични ефекти или алергични реакции.

8. С тях не може да се предозира, не се изгражда толерантност.

9. Цветните есенции на д-р Бах често се бъркат с етерични масла, но двете са различни. Етеричните масла, както подсказва името им, са получени от различни растения и цветя. Те обикновено са признати от техния аромат и най-често се използва локално (въпреки че някои могат да бъдат погълнати). Цветята на д-р Бах, от друга страна, са съставени от “същността” или енергията на цветето, те нямат вкус или аромат.

Тази статия е за хора, които искат да заменят изцяло или частично традиционните животински протеини (месо, яйца, млечни продукти и други) с  растителни протеини с  условието те да са пълноценни като  животинските.

Основно проблемът  при храните източници на  растителни протеини  е, че всяка една от тях има една или повече аминокиселини от есенциалните ( невъзможно е  за тялото да я синтезира) в по-малко от приетите за еталон. А те изпълняват важни функции в тялото , които следствие на дефицитите им се прояват чрез определени симптоми.

В следващитите примери ще изброя някои от храните съдържащи растителни протеини с техните лимитиращи аминокиселини за да е по-ясно какво имам предвид:

 • За оризът  лимитираща аминокиселина е лизинът.
 • За лещата лимитиращи са сяра съдържащите аминокиселини (като метионин).
 • За киноата лимитираща аминокиселина  е триптофанът.
 • За нахутът лимитираща аминокиселина е цистин и метионин.
 • За соята лимитиращи аминокиселини са метионин, цистеин и треонин.
 • Дефицитите на  лизин примерно се проявяват със симптоми като умора, трудно задържане на вниманието, лоша концентрация и промени в настроението.

Но природата е осигурила, всеки един от тези източници на протеин да имат и назаменима/и  аминокиселина/и,  които да са в повече стрямо еталонът за най-добър аминокиселинен профил на протеина. Ето защо комбинирането на два или три растителни източника може да направи протеинът ви  пълноценен без да се притеснявате за това дали е пълноценнен. Изброените по-долу примери за комбиниране на растителните протеини са  химически  комбинирани и не следват  вкусовото им комбиниране:

 1. Ориз и леща
 2. Зелен грах с кафяв ориз
 3. Червен боб с царевица
 4. Табули салата с маслен боб
 5. Леща и киноа
 6. Хумус и пълнозърнест хляб
 7. Боб с кафяв ориз
 8. Кафяв ориз и тофу
 9. Нахут с кус кус
 10. Овесени ядки с ядки и тиквени семки
 11. Боб със сусам
 12. Тофу със тиквени семки
 13. Елда с просо
 14. Овесени ядки със соево мляко
 15. Пълнозърнест хляб с фъстъчено масло
 16. Кафяв ориз с кашу или бадем
 17. Авокадо, кълнове и  хляб
 18. Тофу и тахини

 

© 2023 - Viteya.bg

ул. Смолянска №12, жк Лагера, София 089 336 2319