Тази статия е за хора, които искат да заменят изцяло или частично традиционните животински протеини (месо, яйца, млечни продукти и други) с  растителни протеини с  условието те да са пълноценни като  животинските.

Основно проблемът  при храните източници на  растителни протеини  е, че всяка една от тях има една или повече аминокиселини от есенциалните ( невъзможно е  за тялото да я синтезира) в по-малко от приетите за еталон. А те изпълняват важни функции в тялото , които следствие на дефицитите им се прояват чрез определени симптоми.

В следващитите примери ще изброя някои от храните съдържащи растителни протеини с техните лимитиращи аминокиселини за да е по-ясно какво имам предвид:

 • За оризът  лимитираща аминокиселина е лизинът.
 • За лещата лимитиращи са сяра съдържащите аминокиселини (като метионин).
 • За киноата лимитираща аминокиселина  е триптофанът.
 • За нахутът лимитираща аминокиселина е цистин и метионин.
 • За соята лимитиращи аминокиселини са метионин, цистеин и треонин.
 • Дефицитите на  лизин примерно се проявяват със симптоми като умора, трудно задържане на вниманието, лоша концентрация и промени в настроението.

Но природата е осигурила, всеки един от тези източници на протеин да имат и назаменима/и  аминокиселина/и,  които да са в повече стрямо еталонът за най-добър аминокиселинен профил на протеина. Ето защо комбинирането на два или три растителни източника може да направи протеинът ви  пълноценен без да се притеснявате за това дали е пълноценнен. Изброените по-долу примери за комбиниране на растителните протеини са  химически  комбинирани и не следват  вкусовото им комбиниране:

 1. Ориз и леща
 2. Зелен грах с кафяв ориз
 3. Червен боб с царевица
 4. Табули салата с маслен боб
 5. Леща и киноа
 6. Хумус и пълнозърнест хляб
 7. Боб с кафяв ориз
 8. Кафяв ориз и тофу
 9. Нахут с кус кус
 10. Овесени ядки с ядки и тиквени семки
 11. Боб със сусам
 12. Тофу със тиквени семки
 13. Елда с просо
 14. Овесени ядки със соево мляко
 15. Пълнозърнест хляб с фъстъчено масло
 16. Кафяв ориз с кашу или бадем
 17. Авокадо, кълнове и  хляб
 18. Тофу и тахини

 

© 2023 - Viteya.bg

ул. Смолянска №12, жк Лагера, София 089 336 2319