Warning: Creating default object from empty value in /home/nutril/public_html/viteya.bg/wp-content/plugins/vamtam-push-menu/push-menu.php on line 103

Тази статия е за хора, които искат да заменят изцяло или частично традиционните животински протеини (месо, яйца, млечни продукти и други) с  растителни протеини с  условието те да са пълноценни като  животинските.

Основно проблемът  при храните източници на  растителни протеини  е, че всяка една от тях има една или повече аминокиселини от есенциалните ( невъзможно е  за тялото да я синтезира) в по-малко от приетите за еталон. А те изпълняват важни функции в тялото , които следствие на дефицитите им се прояват чрез определени симптоми.

В следващитите примери ще изброя някои от храните съдържащи растителни протеини с техните лимитиращи аминокиселини за да е по-ясно какво имам предвид:

  • За оризът  лимитираща аминокиселина е лизинът.
  • За лещата лимитиращи са сяра съдържащите аминокиселини (като метионин).
  • За киноата лимитираща аминокиселина  е триптофанът.
  • За нахутът лимитираща аминокиселина е цистин и метионин.
  • За соята лимитиращи аминокиселини са метионин, цистеин и треонин.
  • Дефицитите на  лизин примерно се проявяват със симптоми като умора, трудно задържане на вниманието, лоша концентрация и промени в настроението.

Но природата е осигурила, всеки един от тези източници на протеин да имат и назаменима/и  аминокиселина/и,  които да са в повече стрямо еталонът за най-добър аминокиселинен профил на протеина. Ето защо комбинирането на два или три растителни източника може да направи протеинът ви  пълноценен без да се притеснявате за това дали е пълноценнен. Изброените по-долу примери за комбиниране на растителните протеини са  химически  комбинирани и не следват  вкусовото им комбиниране:

  1. Ориз и леща
  2. Зелен грах с кафяв ориз
  3. Червен боб с царевица
  4. Табули салата с маслен боб
  5. Леща и киноа
  6. Хумус и пълнозърнест хляб
  7. Боб с кафяв ориз
  8. Кафяв ориз и тофу
  9. Нахут с кус кус
  10. Овесени ядки с ядки и тиквени семки
  11. Боб със сусам
  12. Тофу със тиквени семки
  13. Елда с просо
  14. Овесени ядки със соево мляко
  15. Пълнозърнест хляб с фъстъчено масло
  16. Кафяв ориз с кашу или бадем
  17. Авокадо, кълнове и  хляб
  18. Тофу и тахини

 

© 2017 - Viteya.bg

ул. Смолянска №12, жк Лагера, София 089 336 2319